Aanpassen loont

Het Financieele Dagblad

De ‘Global Commission on Adaptation’, is een ­wereldwijde club van landen die zich inzet voor aanpassing aan de klimaatverandering. Nederland was initiatiefnemer van deze organisatie. En afgelopen dinsdag kwam zij met een stevig pleidooi om wereldwijd maar liefst $1800 mrd te investeren. Dat geld moet naar betere early warning systems voor extreem weer, naar het verstevigen van bestaande infrastructuur, het opvoeren van de landbouwproductie in droge gebieden, het beschermen van mangrovebossen en het beter beheren van zoetwatervoorraden.

In deze commissie pleit niemand tégen ‘mitigatie’; het beteugelen van de klimaatverandering. Maar ze benadrukt dat juist adaptatie ons veel op kan leveren. Zo brengt een investering van $1800 mrd tussen 2020 en 2030 maar liefst $7100 mrd op. Heel veel heb je doorgaans niet aan dit soort toekomstvoorspellingen, want de werkelijkheid is grilliger dan Excel-sheets.

En toch is het een uitstekend plan. Want anders dan van ­mitigatie weten we dat adaptatie werkt. Mitigatie was bijvoorbeeld de inzet van de Duitse ‘Energiewende’ en die draait nu uit op een fiasco. De afgelopen vijf jaar pompten de Duitsers maar liefst €160 mrd in energie uit zon en wind. Maar de uitstoot aan CO2 is amper gedaald en de Duitse energieprijzen behoren inmiddels tot de hoogste van Europa.

Dat adaptatie werkt, weten we uit ervaring. We passen ons immers altijd aan. Wereldwijd bouwen we dijken en stormvloedkeringen. We graven retentiebekkens en ontwerpen krachtige huizen, fabrieken en wegen. We irrigeren en draineren en brengen onze landbouw onder in gebouwen.

Hoe goed adaptie werkt, blijkt uit de almaar dalende aantallen klimaatdoden. Honderd jaar geleden stierven, op een wereldbevolking van 1,8 miljard mensen, jaarlijks 500.000 mensen door droogte, hittegolven, overstromingen en stormen. In 2018 waren er op 7,6 miljard mensen minder dan 10.000 klimaat­doden. Dat is een daling van meer dan 95%.

Klimaatadaptatie bekoort ook klimaatsceptici. Droogte, hittegolven, overstromingen en ­stormen waren er altijd al en zullen er ook altijd blijven. Zelfs wanneer de klimaatverandering niet zo dramatisch uitpakt als velen vrezen, blijft aanpassing aan extreem weer een uitstekend idee.