Inspiratiereizen: Malawi, Jeruzalem-Ramallah, Wenen en Parijs

Wie nadenkt over hoop en vooruitgang, kan niet anders dan terugkijken. Naar een tijd waarin Europa nog verscheurd werd door oorlogen en vrouwen handelingsonbekwaam werden geacht. Maar ook naar een tijd waarin we onze ideeën ontwikkelden rond democratie, welvaart en vrijheid. Terugkijken doe je door je thuis te verdiepen in boeken, films en cijfers. En natuurlijk door op reis te gaan.

Wenen en Parijs
Met kunst- en muziekkenner Elleke Schoenmakers organiseert Ralf korte inspiratiereizen over Parijse begraafplaatsen (mei en september), door het Wenen van de Habsburgers (juni) en van Jeruzalem naar Ramallah (april).
In Parijs, wandelend door Montmartre en over het prachtige Père-Lachaise, reconstrueren beiden de Europese geschiedenis. Van de Napoleontische oorlogen tot de aanslagen op Charlie Hebdo en van Chopin tot Juliette Greco. In Wenen combineren zij de muziek van Mozart, Schubert en Schönberg met de ideeën van de Verlichting, de Romantiek en de moderne tijd. Ook laten ze zien waarom het Habsburgse Rijk van Franz-Joseph en Sissi model kan staan voor onze Europese Unie.

Jeruzalem & Ramallah
In Jeruzalem en Ramallah introduceren Elleke en Ralf hun gasten in de heilige plaatsen van het jodendom, christendom en de islam. Bovendien laten ze hen kennismaken met dagelijkse realiteit van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Malawi
Sinds 2004 organiseren Mirjam en Ralf inspiratiereizen naar het Afrikaanse Malawi. Twee weken gaan we op pad met onze Malawiaanse vrienden Saulos Jali en Veronica Kuchikonde. We trekken door de dorpen en sloppenwijken, door kerken, scholen en markten van dit straatarme land. Om opgeladen en vol goede moed weer terug te keren. Want het optimisme en  de werklust van de Malawianen om er het beste van te maken, is ronduit aanstekelijk. We gaan weer naar Malawi in oktober 2022.

Heb je interesse om mee te gaan? Alle informatie vind je op www.inspiratiereizen.nu