Abdijsessies in 2022

Fake News, populisme, bevolkingsgroei, klimaatverandering, rondwarende virussen… Nieuws- en sociale media vertellen ons dagelijks over de uitdagingen waar de wereld voor staat. Hoe wapen je je tegen de eindeloze stroom zorgwekkende berichten? Hoe zorg je dat je jezelf en mensen om je heen blijft inspireren met hoop, daadkracht en vertrouwen?  

Tijdens 48-uurs Abdijsessie in een Brabants of Limburgs klooster word je opgeladen met een optimistisch en daadkrachtig wereldbeeld. Je leert om mondiale problemen en oplossingen in een breed historisch perspectief te zien en hoe de media onze blik op de werkelijkheid vormgeven. Na afloop weet je hoe je je inspiratie en nieuwe inzichten over kunt brengen op publiek, collega’s, leerlingen of partners.

Kloosters en abdijen

De Abdijsessies vinden plaats in meerdere kloosters. Soms zijn we te gast bij ‘Regina Carmeli’, het klooster van de Zusters Karmelietessen in Sittard. Soms verblijven we bij de Cisterciënzer-monniken van de Trappistenabdij Koningshoeven in Tilburg. Al evenzeer voelen we ons thuis in de Abdij van Berne van de broeders Norbertijnen in Heeswijk Dinther.

Inspireren met hoop en vooruitgang & Van heksenjacht tot homohuwelijk

Er zijn twee verschillende Abdijsessies. De eerste heet ‘Inspireren met hoop en vooruitgang’. In deze 48uurs-sessie buigen we ons eerst over de harde data rond vooruitgang. We tonen aan dat we op tal van thema’s fors vooruitgaan. Aantallen en percentages slachtoffers van oorlog, terrorisme en extreem weer dalen sterk. Onze levensverwachting blijft maar stijgen, we lossen het ene milieuprobleem na het andere op zetten inmiddels interessante stappen richting herstel van onze biodiversiteit en – in rijke landen – het terugdringen van de uitstoot van CO2. Vervolgens buigen we ons over de vraag waar ons sombere beeld van de wereld vandaan komt en analyseren de rol van de media. We eindigen met een onderzoek naar onze waarden. Want spreken over vooruitgang is ook spreken over wat we belangrijk vinden. Wat zijn onze waarden en hoe communiceren we met mensen die anders in de discussie staan? In deze Abdijsessie besteden we ook aandacht aan onze omgeving. Wat betekent het om in een klooster te leven?

De tweede Abdijsessie heet ‘Van heksenjacht tot homohuwelijk‘. Deze is een vervolg op ‘Inspireren met hoop en vooruitgang’. In deze Abdijsessie verleggen we onze aandacht naar thema’s als polarisatie en populisme, identiteit, woke-denken en cancelcultuur. We analyseren fenomenen als filterbubbels en fake news. En we geven opnieuw handvatten voor het omgaan met verschillen in ons leven en werk. 
Vanzelfsprekend baseren we ons weer op trends en feiten, maar ditmaal gaan we een stap verder. Nu kijken we ook naar onze veranderende ideeën en gevoeligheden. We leggen de morele lat immers steeds hoger. In 1990 betekende ‘een veilige omgeving’ dat je gevrijwaard werd van overvallers en messentrekkers. Vandaag betekent ‘een veilige omgeving’ dat je ook gevrijwaard bent van pesten of onwelgevallige meningen. Moeten we in dit laatste geval nog wel spreken over ‘veiligheid’? Of wordt het tijd om na te denken over nieuwe begrippen?
Ook op deze tweede Abdijsessie iedereen van harte welkom. Maar oud-deelnemers aan de eerste Abdijsessie krijgen voorrang.

Inspireren met hoop en vooruitgang
Woensdag 12 januari tot vrijdag 14 januari. Abdij van Berne
Woensdag 9 maart tot vrijdag 11 maart 2022. Klooster Regina Carmeli
Woensdag 21 september tot vrijdag 23 september. Abdij van Berne

Van heksenjacht tot homohuwelijk
Maandag 24 januari tot woensdag 26 januari 2022. Abdij Koningshoeven
Woensdag 4 mei tot vrijdag 6 mei. Klooster Regina Carmeli
Woensdag 16 november tot vrijdag 18 november 2022. Klooster Regina Carmeli

Programma

De 48-uurs Abdijsessies beginnen rond 3 uur ’s middags en eindigen twee dagen later, wederom rond 3 uur ’s middags. Ze bestaan uit meerdere minicolleges, inspiratiesessies, gesprekken, korte wandelingen, film, avondmaaltijden, ontbijt, lunch, koffie en, natuurlijk, abdijbiertjes. De groepen bestaan uit ongeveer twaalf personen. Uit respect voor de gastvrijheid van de religieuzen nemen we deel aan enkele vieringen. En vanzelfsprekend blijft in verband met de coronapandemie alles onder voorbehoud.

Prijs en aanmelden

Meedoen aan de Abdijsessies kost 550 euro all in, Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: ralf@worldinprogress.nl. Of door te bellen met Ralf Bodelier op 06 418 17372

 • Tijdens de Abdijsessies willen we…
 • begrijpen waaróm we doorgaans zo’n somber wereldbeeld hebben
 • ondervinden hoe sociale en gevestigde media ons humeur bepalen.
 • leren achterom te kijken
 • ons verdiepen in enkele grote problemen: honger, armoede, oorlog & geweld, klimaatverandering, verlies aan biodiversiteit, populisme, fake news en complotdenken.
 • samen oefenen in het ontdekken van relevante oplossingen voor deze problemen
 • zoeken naar en opnieuw benoemen van onze eigen rol in de samenleving
 • ons laten aansporen tot moed en vertrouwen, ook op momenten dat alles tegen zit.

Over de sprekers

Dr. Ralf Bodelier was leraar geschiedenis, studeerde theologie en promoveerde als filosoof. Sinds 2020 loopt hij – wanneer mogelijk – ‘een omgekeerde kruistocht’ van Jeruzalem in Israel naar Bouillon in België.. Zijn specialiteit is kosmopolitisme. In 2019 verscheen zijn derde boek over dit thema: ‘Kosmopolieten. Grote filosofen over een betere wereld voor iedereen’.  Ralf doceert aan onderwijsinstellingen variërend van ‘zwarte’ basisscholen tot de Erasmusuniversiteit. Daarnaast is hij essayist voor de Groene Amsterdammer en columnist voor het Financieele Dagblad.

Felix Meurders is radio- en televisiepresentator. Op Radio3 had hij programma’s als ‘de Meurders Methode’ en voor televisie maakte hij onder meer Kassa! en De Leugen Regeert. Op dit moment presenteert hij het zaterdagse Radio5-programma FM op 5.
Felix is bestuurslid van World in Progress en zet zich in voor thema’s als honger, armoede en klimaatverandering.
Tijdens de Abdijsessies helpt hij ons met het onder woorden brengen van nieuwe inzichten. Dat doet hij onder meer via een workshop ‘spreken met en luisteren naar elkaar’.Spijkers met Koppen.


Dr. Mirjam Vossen is sociaal geograaf en gepromoveerd mediawetenschapper. Ze houdt zich intensief bezig met de vraag hoe de media ons beeld van de wereld beïnvloeden. Haar specialiteit is framing. Mirjam helpt organisaties en bedrijven bij het communiceren over maatschappelijk gevoelige onderwerpen. Ze onderzocht voor hen de framing van onder meer armoede, vakbonden, achterstandswijken en kernenergie. Tijdens de Abdijsessies laat Mirjam zien hoe de media ons beeld van de werkelijkheid bepalen en hoe we ons daartegen kunnen wapenen.

Sfeer proeven?

 • Deelnemer Pieter Bon maakte tijdens zijn verblijf de podcast ‘Kloosterdagen’ voor Omroep Tilburg. Hier kun je hem beluisteren.
 • Ralf Bodelier sprak over de sessies met Jort Kelder, het interview hoor je hier terug.
 • Eerder interviewde Greco Idema hem over de Abdijsessies voor NieuwWij. Dat interview lees je hier.

F

Fotogalerij

Dit zeggen onze deelnemers:

Paul: In een bijzondere omgeving scherp leren kijken. Inspirerende deelnemers, nieuwe inzichten en mooie herinneringen in de achteruitkijkspiegel.
Claire: Ik ga naar huis met een optimistischer wereldbeeld. Zaken staan nu in breder perspectief. Zorgen en angsten hoeven niet weg maar wijzen juist in de richting van je waarden. Door te luisteren en nieuwsgierig te zijn naar die waarden van een ander, vind je vaak de verbinding, Inspirerend, leerzaam en bemoedigend. Dank jullie wel!
Johan: boeiend, inhoudelijk zeker, maar ook de diversiteit van het gezelschap. Bemoedigend, maar niet EO-blij...
Truus: De abdijdagen klinken nog na in mijn hoofd en gemoed, Ze vergezellen mij bij wat ik doe. Hier en daar stromen de woorden over wat ik heb gehoord, gezien, ervaren en gedacht. Dan weer ben ik stil en schouw toe, wik en weeg. Het waren mooie, intense dagen, die eindeloos lang leken en toch ook weer zo voorbij waren. Hartverwarmende ontmoetingen, inspirerend gedachtengoed.
Gert-Jan: 48 uur uit de wereld stappen om over de wereld na te denken. Een levensles!
John: mooie cursus door mooie mensen met echte betrokkenheid. Het gevolg: minder angst voor wereldproblemen. Ik voel me ff lekker gere-set, kan weer helder denken...
Monique: heel motiverend vanwege het goede verhaal. Wat ook beklijft is dat we persoonlijk in gesprek raakten. Ik waardeer jullie openheid voor discussie, jullie delen van twijfel en jullie openstaan voor kritiek. Dat raakt mij en helpt mij verder. Dank jullie van harte.
Jerry: Ik kwam nieuwsgierig en zonder verwachtingen, maar deze 48 uur hebben al mijn verwachtingen overtroffen! Het aanbod was een mooie mix door mooie mensen: Ralf… zeer bevlogen en krachtige uitdrager van een hoopvolle boodschap. Daar kan (en wil) je op bouwen! Mirjam… rustig, weloverwogen en systematisch werkend; vooral de sessie over waarden vond ik heel waardevol en inzichtgevend.. Evelijne… met liefdevolle energie een fantastisch project onder de aandacht gebracht; niet alleen de intentie, maar vooral ook de principes waarmee gewerkt wordt spraken me zeer aan. Indrukwekkend. Felix… behalve dat ik nu tegen vrienden tussen neus en lippen door kan zeggen dat ik door Felix Meurders geïnterviewd ben, heb ik genoten van de 'professie' vragen stellen. Zo verrassend wat naar buiten kan komen na een 'simpele vraag. Verder vond ik het een geweldige deelnemersgroep die bevestigd heeft "dat alle mensen deugen". Mooi om binnen en buiten het programma elkaar te kunnen en mogen ontmoeten
Twan: Ralf en Mirjam tonen niet alleen aan hoe pijnlijk selectief de medialogica met de feiten omgaat, maar wat daar het achterliggende waardenconflict is. En hoe in het zoeken naar gedeelde waarden dus ook de oplossing gevonden kan worden.
Kirsten: Waarom je naar een World in Progress Abdijsessie moet gaan? Omdat het eigenlijk nooit 2 voor 12 is, maar altijd, laten we zeggen, 7 na 11. Om te voelen dat je onderdeel bent van een heel groot perspectief, van heel vroeger tot nu en door in de toekomst. Om weer alles wat in het nieuws komt te relativeren. Om met een fijn biertje tot goede gesprekken te komen met mensen die ongeveer hetzelfde willen. 
Dago: Nogmaals dank voor 2 superdagen! Ik vond het écht af. Alle 4, Ralf, Mirjam, Evelijne, Felix. Bevlogen, inspirerend, grondig, kundig, aimabel, gezellig.
Arianne: Jullie boden een informatief programma, positieve en realistische insteek. Bovendien hadden we een leuke groep! Ik ga hier nog vaak aan terugdenken en zeker voortzeggen 👍 En natuurlijk wat boeken lezen! Dankjewel Mirjam, Evelyne, Felix en Ralf!
Marcel: Hartelijk dank voor deze hele positieve, inzichtgevende sessie. Veel geluk en voorspoed!
Maaike: I think Ralf and Miriam are an extremely inspirational couple !!!
Anoniem: prima, doorgaan zo. Knap om zo'n mooie en inspirerende groep bij elkaar te krijgen. 
Mare: 'n boost van positiviteit, vertrouwen, verantwoordelijkheid nemen en de kracht van overvloed. Dank voor deze mooie dagen en alles was ik hieruit met me meeneem en kan gebruiken om het goede te doen. Het gaat goed met mij, het gaat geweldig met ons!
Michiel: Even weg uit de waan van de dag. Hoe gaat het nu echt met ons klimaat, armoedebestrijding en sociale ongelijkheid? Drie inspirerende dagen in het klooster onder de bezielende leiding van Ralf Bodelier. Veelal filosofisch, soms humoristisch en altijd betrokken. De zoektocht naar feiten en waarden, kortom: het échte nieuws. Een must voor elke journalist.
Wiena: ‘Ik kijk terug op waardevolle dagen. Heel goed om andere perspectieven mee te nemen in het horen, luisteren, kijken, waarderen. De combi met de kloosteromgeving vond ik een fijne hierin!’
René: Beste Mirjam, Ralf en Felix. De afgelopen dagen heb ik zeer genoten en ik vond het programma uitermate boeiend en inspirerend. Daarbij was het een prachtige omgeving en alles was prima georganiseerd. Bedankt voor alles!
Maaike: Ik heb erg genoten van de dagen. Fijn te weten dat ik niet wil ruilen met Rockefeller, dat ik best feiten kan geven als 'best guess' en dank voor een verhelderend betoog over de bruikbaarheid van waarden. 
Hans Peter: ‘Dank voor jullie inspiratie. Mooi om met elkaar eens op een verfrissende wijze naar het nieuws te kijken. Vooral de openheid in de discussies was kenmerkend voor deze groep. Vanaf nu kijk ik voor altijd anders naar het nieuws! The world is getting better and better!’
Anoniem: Geeft breder perspectief op de wereld en de oogkleppen die je onbewust ook zelf ophebt. Interessante informatie, heel mooi ook in beelden gevat. Pas later in de cursus krijg je door wat de beelden met je doen. De cursus krijgt een vliegwieleffect door de deelnemers en ieders inbreng. Zoals Cruijff ooit zei: je ziet het pas als het je doorhebt.
Claire: ‘Mij is het goed bevallen om zo 48u ondergedompeld te worden in een andere manier van kijken. De gesprekken, de bevlogenheid van het team van WBN en de mooie groep. Met andere ogen ga ik ‘het nieuws’ weer mondjesmaat aan en ben ook kritischer voor mijn eigen ‘filter’ op wat ik als positief nieuws bestempelde. Heel fijn om jullie te leren kennen’
Egon: ik vond de abdijsessie een verrijking omdat ik met andere inzichten over thema's als nieuwsgaring en vooral over data ben gevoed. Met name sprak mij het thema 'waarden' aan en hoe men het weten daarover kan gebruiken. Ik ben blij dat ik deze sessie van mijn vrouw cadeau heb gekregen.
Jan Dik: ‘ik moét/ga vanaf vandaag werken aan mijn vooringenomenheid cq onjuist-geslepen-mindset. Dank voor deze ervaring op een bijzondere plek met constructieve inzichten. Succes met jullie nieuwe initiatief.’
Willeke: Eyeopeners en hoopvolle statistieken. Fijne balans in informatie en ontspanning. Tomeloos enthousiasme van Ralf. Mooie achtergronden en model over waarden van Mirjam. Gaaf om te zien hoe de groep van 'zorg' evalueerde naar enthousiaste discussies over vooruitgang. Leuke inkijk in de journalistiek door Felix. Dank!
Ad: ‘Vermoeid na intensieve uren met Ralf/Mirjam en jullie allen ben ik erg blij dat ik erbij was. Vanochtend had ik al een kritische houding bij het lezen van de krant, mogelijk hebben jullie daar ook “last” van.’
Nicolette: ‘Ik kijk terug op een paar fantastische en inspirerende dagen! Fijn om jullie allen ontmoet te hebben! Ik ging woensdag vrolijk en optimistisch weg…’
Hanke: ‘Ik kan me alleen maar aansluiten bij alle voorgaande mooie woorden. Het was een inspirerende, maar vooral ook bijzondere ervaring. Niet alleen om de geest uit te dagen jezelf andere vragen te stellen, anders te denken en anders naar de wereld te leren kijken. Maar ik vond het ook heel inspirerend het kloosterleven even te mogen aanraken en daarmee het verlangen van mijn hart naar rust en verbinding.