Inspireren met vooruitgang: nieuwe Abdijsessies in mei en september 2020

Populisme, bevolkingsgroei, klimaatverandering… Nieuws- en sociale media vertellen ons dagelijks over de uitdagingen waar de wereld voor staat. Hoe wapen je je tegen de eindeloze stroom zorgwekkende berichten? Hoe zorg je dat je jezelf en mensen om je heen blijft inspireren met hoop, daadkracht en vertrouwen?  

Tijdens de 48-uurs Abdijsessie in een Brabants klooster word je opgeladen met een optimistischer en daadkrachtiger wereldbeeld. Je leert om mondiale problemen en oplossingen in een breder perspectief te zien en om met een andere blik naar het nieuws te kijken. Je weet hoe je inspiratie en positieve energie kunt overbrengen op collega’s, leerlingen en partners.

Over de Abdijsessies

Van 27 tot 29 mei en 23 tot 25 september 2020 organiseren we sessies in de Abdij van Berne in Heeswijk Dinther. Elke sessie start in de namiddag en eindigt twee dagen later na de lunch.

De 48-uurs bijeenkomsten bestaan uit meerdere minicolleges, inspiratiesessies, gesprekken, korte wandelingen, film, avondmaaltijden, ontbijt, lunch, koffie – en natuurlijk abdijbiertjes. De groepen bestaan uit acht tot twaalf personen. Uit respect voor de gastvrijheid van de religieuzen nemen we deel aan enkele vieringen.

Inspireren met Vooruitgang betekent…

  • begrijpen waaróm we zo’n somber wereldbeeld hebben
  • ondervinden hoe sociale en gevestigde media ons humeur bepalen.
  • leren achterom te kijken
  • verdiepen in enkele grote problemen: honger, oorlog & geweld, klimaatverandering, populisme
  • samen oefenen in het ontdekken van oplossingen voor deze problemen
  • zoeken naar en opnieuw benoemen van onze eigen rol in de samenleving
  • je laten aansporen tot moed en vertrouwen, zelfs op momenten dat alles tegen zit.

Over het klooster

De monniken van Abdij van Berne in Heeswijk Dinther behoren tot de 900 jaar oude orde van Norbertijnen. De abdij van Heeswijk is de oudste kloostergemeenschap in Nederland. In mei en september heten de broeders Norbertijnen ons van harte welkom en nemen ze ons voor 48 uur op in hun gastenhuizen. Dat betekent twee overnachtingen in een één- of tweepersoons kamer.

Over de sprekers

Dr. Ralf Bodelier was leraar geschiedenis, studeerde theologie en promoveerde als filosoof. Ralf reist als journalist veelvuldig door het Midden-Oosten en Afrika. Zijn specialiteit is kosmopolitisme, ‘wereldburgerschap’. Dit najaar verschijnt zijn derde boek over dit thema: ‘Kosmopolieten. Grote filosofen over een betere wereld voor iedereen’. Ralf doceert aan meerdere onderwijsinstellingen, variërend van ‘zwarte’ basisscholen tot de Rotterdamse Erasmusuniversiteit. Daarnaast is hij essayist voor de Groene Amsterdammer en columnist voor het Financieele Dagblad.

Felix Meurders is radio- en televisiepresentator. Op Radio3 had hij programma’s als ‘de Meurders Methode’ en voor televisie maakte hij onder meer Kassa! en De Leugen Regeert. Op dit moment presenteert hij met Dolf Jansen het zaterdagse Radio2-programma Spijkers met Koppen. Felix is bestuurslid van World in Progress en zet zich in voor thema’s als honger, armoede en klimaatverandering. Tijdens de Abdijsessies helpt hij ons met het onder woorden brengen van nieuwe inzichten. Dat doet hij onder meer via een workshop ‘spreken met en luisteren naar elkaar’.Spijkers met Koppen.

Drs. Evelijne Bruning is directeur van ‘The Hunger Project Nederland’. Ze behaalde zowel een Masters in Culturele Antropologie als in Ontwikkelingssociologie. Eerder werkte ze voor ontwikkelingsorganisaties in India en Vietnam. Evelijne was hoofdredacteur van Vice Versa, het Nederlandse tijdschrift voor ontwikkelingsprofessionals. Bovendien is ze oud-adviseur van het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. Tijdens de Abdijsessies praat zij ons bij over het einde van honger en armoede.


Dr. Mirjam Vossen is journalist, sociaal geograaf en gepromoveerd mediawetenschapper. Ze houdt zich intensief bezig met de vraag hoe de media ons beeld van de wereld beïnvloeden. Haar specialiteit is framing. De afgelopen jaren bestudeerde ze de framing van onder meer armoede, vakbonden, achterstandswijken en kernenergie. Op dit moment werkt ze aan een boek over de framing van risicovolle technologie. Tijdens de Abdijsessies legt Mirjam uit hoe de media ons beeld van de werkelijkheid bepalen en hoe we ons daartegen kunnen wapenen.

Data en prijzen

  • 27, 28, 29 mei 2020
  • 23, 24 en 25 september 2020

Prijs: 450 euro all in,
NL49TRIO 0379670542 ten name van.Stichting World in Progress

Sfeer proeven?

Deelnemer Pieter Bon maakte tijdens zijn verblijf de podcast ‘Kloosterdagen’ voor Omroep Tilburg.. Hier kun je hem beluisteren.

Informatie en inschrijven 

Stuur een e-mail naar: info@worldinprogress.nl of mirjam@worldinprogress.com
Of bel met:Mirjam Vossen 06 2864 6859

Dit schreven deelnemers aan de Abdijsessie ‘Inspireren met Vooruitgang’ in juni en december 2019::

Jerry: Ik kwam nieuwsgierig en zonder verwachtingen, maar deze 48 uur hebben al mijn verwachtingen overtroffen! Het aanbod was een mooie mix door mooie mensen: Ralf… zeer bevlogen en krachtige uitdrager van een hoopvolle boodschap. Daar kan (en wil) je op bouwen! Mirjam… rustig, weloverwogen en systematisch werkend; vooral de sessie over waarden vond ik heel waardevol en inzichtgevend.. Evelijne… met liefdevolle energie een fantastisch project onder de aandacht gebracht; niet alleen de intentie, maar vooral ook de principes waarmee gewerkt wordt spraken me zeer aan. Indrukwekkend. Felix… behalve dat ik nu tegen vrienden tussen neus en lippen door kan zeggen dat ik door Felix Meurders geïnterviewd ben, heb ik genoten van de ‘professie’ vragen stellen. Zo verrassend wat naar buiten kan komen na een ‘simpele vraag. Verder vond ik het een geweldige deelnemersgroep die bevestigd heeft “dat alle mensen deugen”. Mooi om binnen en buiten het programma elkaar te kunnen en mogen ontmoeten

Dago: Nogmaals dank voor 2 superdagen! Ik vond het écht af. Alle 4, Ralf, Mirjam, Evelijne, Felix. Bevlogen, inspirerend, grondig, kundig, aimabel, gezellig.

Arianne: Jullie boden een informatief programma, positieve en realistische insteek. Bovendien hadden we een leuke groep! Ik ga hier nog vaak aan terugdenken en zeker voortzeggen 👍 En natuurlijk wat boeken lezen!Dankjewel Mirjam, Evelyne, Felix en Ralf!

Maaike: I think Ralf and Miriam are an extremely inspirational couple !!!

Michiel: Even weg uit de waan van de dag. Hoe gaat het nu echt met ons klimaat, armoedebestrijding en sociale ongelijkheid? Drie inspirerende dagen in het klooster onder de bezielende leiding van Ralf Bodelier. Veelal filosofisch, soms humoristisch en altijd betrokken. De zoektocht naar feiten en waarden, kortom: het échte nieuws. Een must voor elke journalist.

Wiena: ‘Ik kijk terug op waardevolle dagen. Heel goed om andere perspectieven mee te nemen in het horen, luisteren, kijken, waarderen. De combi met de kloosteromgeving vond ik een fijne hierin!’

Hans Peter: ‘Dank voor jullie inspiratie. Mooi om met elkaar eens op een verfrissende wijze naar het nieuws te kijken. Vooral de openheid in de discussies was kenmerkend voor deze groep. Vanaf nu kijk ik voor altijd anders naar het nieuws! The world is getting better and better!’

Claire: ‘Mij is het goed bevallen om zo 24u ondergedompeld te worden in een andere manier van kijken. De gesprekken, de bevlogenheid van het team van WBN en de mooie groep. Met andere ogen ga ik ‘het nieuws’ weer mondjesmaat aan en ben ook kritischer voor mijn eigen ‘filter’ op wat ik als positief nieuws bestempelde. Heel fijn om jullie te leren kennen’

Jan Dik: ‘ik moét/ga vanaf vandaag werken aan mijn vooringenomenheid cq onjuist-geslepen-mindset. Dank voor deze ervaring op een bijzondere plek met constructieve inzichten. Succes met jullie nieuwe initiatief.’

Ad: ‘Vermoeid na intensieve uren met Ralf/Mirjam en jullie allen ben ik erg blij dat ik erbij was. Vanochtend had ik al een kritische houding bij het lezen van de krant, mogelijk hebben jullie daar ook “last” van.’

Nicolette: ‘Ik kijk terug op een paar fantastische en inspirerende dagen! Fijn om jullie allen ontmoet te hebben! Ik ging woensdag vrolijk en optimistisch weg…’

Hanke: ‘Ik kan me alleen maar aansluiten bij alle voorgaande mooie woorden. Het was een inspirerende, maar vooral ook bijzondere ervaring. Niet alleen om de geest uit te dagen jezelf andere vragen te stellen, anders te denken en anders naar de wereld te leren kijken. Maar ik vond het ook heel inspirerend het kloosterleven even te mogen aanraken en daarmee het verlangen van mijn hart naar rust en verbinding.